Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Znajdź zakwas na barszcz czerwony.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii bądź większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja podawania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony – danie uniwersalne

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, iż bardzo dobrze dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami, pozostali preferują w nim jajo na twardo, kartofle i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami lub drożdżówki z mięsnym farszem.

Należy podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, dlatego poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy wolą pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej zdrowych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyszykować osobiście, ale okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]