Znajdź zakwas na barszcz czerwony.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii bądź większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja podawania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – danie uniwersalne
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, iż bardzo dobrze dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami, pozostali preferują w nim jajo na twardo, kartofle i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego krokieta z pieczarkami lub drożdżówki z mięsnym farszem.
Należy podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, dlatego poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak
Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy wolą pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej zdrowych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przyszykować osobiście, ale okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]