Dowiedz się, gdzie kupić kiszone warzywa, wejdź na artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański rarytas, nieczęsto napotykany w pozostałych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko w Europie, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w solance, w soli bądź w roztworze octu, wykorzystywany jest przez ludzkość od ponad 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niska kwasowość roztworu, w którym się je zanurza, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu był to najlepszy sposób, żeby wydłużyć czas przydatności do spożycia mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawił się zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o jesieni oraz zimie. Kwaszonki od zarania swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Cechują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co interesujące, w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z kukurydzy lub bobiku.
Kwaszonki – co można kisić?
Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany właściwie na całym świecie, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Jednakże ogórki kiszone są tam bodaj najbardziej lubianym dodatkiem do burgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. kalafiory, bakłażany oraz owoce (np. truskawki).
Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do setek potraw regionalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie rejonach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany według standardowej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten wyprodukowany np. w USA.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]