Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Sok z kiszonych buraków zamówisz na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kwaszonek to również kopalnia witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.

Czemu warto spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]