Znajdź sok z kiszonych warzyw.
Od wieków w polskiej kuchni korzysta się z kwaszonych warzyw. Ostatnio jednak często mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – czy powinno się go regularnie spożywać
Chyba większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże bardzo kwaśny. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy PP, A, E oraz C, jak również przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, potas i cynk. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się sięgać po niego regularnie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – zaleca się spożycie mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Gdzie kupić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?
Drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który pijemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność organizmu: wyostrza koncentrację, zapobiega obstrukcjom, a jednocześnie redukuje poziom cholesterolu we krwi. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]