sól himalajska różowa, sól kłodawska

Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Substancją potrzebną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podbija smak posiłków. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów i pierwiastków, między innymi potas, magnez czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o wysokim poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi idealny do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, a więc składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]