Potrzebujesz obwarzanków krakowskich? Sprawdź www.piekarniapochopien.com.
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę interesująco, zaś kupić je można tylko w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym uznaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą skosztować akurat tego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o historii kilka zdań
Historia pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W annałach zaś opisano je sto lat później, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie przed Wielkanocą, ale później jadano je również w innych porach roku. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Podobną ustawę uchwaliła pięć wieków potem Wspólnota Europejska, dodając je na listę wyrobów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – metody wypieku
Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną spiralną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są według identycznej receptury. Ich określenie i wyjątkowy smak okazują się skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież makiem – i wkłada do pieca.
Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]